Instruktioner för montering av

textilvinyl samt vägg- och skyltdekaler

Montering av TEXTILTRYCK

 

För att fästa motivet på textil så använd ett hårt underlag tex en skärbräda av trä eller något annat hårt att lägga plagget/tyget på.

Lägg motivet på plagget/tyget där du vill ha det med den genomskinliga plastfilmen uppåt.

Lägg ett bakplåtspapper över och tryck strykjärnet över med ordentlig tyngd ( ca 30 kg ). Du ska inte stryka fast motivet utan Pressa. Här kan det underlätta att stå på en stol alternativt lägga skärbrädan på golvet.

För temperatur och presstid se nedan:

Slät vinyl: Presstid 5-10 sek , 120 grader. Plastfilmen tas av varm.

Glittervinyl: Presstid 15 sek, 160 grader. Plastfilmen tas av varm eller kall.

Reflexvinyl: Presstid 10-15 sek, 150 grader. Plastfilmen tas av varm.

Har du 2 prickar på strykjärnet så motsvarar det ca 140-160 grader men mät gärna temperaturen med en termometer då det kan variera mellan olika strykjärn. En stektermometer fungerar utmärkt till detta.

Börja i ena hörnet och dra försiktigt diagonalt bort plastfilmen ifrån trycket. Följer motivet med plastfilmen upp så pressa några sekunder till med bakplåtspapper imellan.

När du har fått bort plastfilmen ifrån motivet så lägg tillbaka bakplåtspappret igen och eftertryck i ca 5-10 sekunder. När du ser textilfibrerna igenom motivet så sitter det ordentligt.

Tvätta plagget ut- och in, så trycket hamnar på insidan, i upp till 40 grader (upp till 60 grader med reflextryck om plagget tillåter detta).

Vänta minst 24 timmar efter applicering innan första tvätten. Endast den släta vinylen tål att torktumlas men det är inget jag rekommenderar då det slits ut fortare.

Om motivet i framtiden skulle börja lossna så pressa bara fast det igen men glöm inte bakplåtspappret imellan.

 

 

Montering av VÄGG- och SKYLTDEKALER

 

Börja med att tvätta av platsen ordentligt där dekalen ska sitta eftersom fett och smuts gör att dekalen inte sitter lika bra. Tex T-röd är bra att använda för att få bort fettfläckar som har orsakats av tex fingeravtryck. 

Dekalen monteras i plusgrader. Är det för kallt vid montering finns det risk för att dekalen inte fäster ordentligt alternativt lossnar efter en stund.

Väggdekalen fäster på de flesta plana ytor som tex fönster, speglar, garderober, dörrar, frysfack eller väggar 

(dock inte betongväggar). Den fäster både på målade och tapetserade väggar dock kan tapeten gå sönder vid borttagning ifall det är en tunn tapet. Prova gärna på en liten yta med den medföljande testbiten innan montering. 

Skyltdekalen fäster på de flesta ytor. Denna har dock till skillnad från väggdekalen ett permanent lim som kan ge märken vid borttagning. Vid ev borttagning av dekalen kan det underlätta att värma upp området med tex en hårfön först. Skyltdekalen passar utmärkt till montering på tex brevlådor, julgranskulor, bilar eller för att namna utomhusleksakerna.

 

Dra försiktigt på plastfilmen från mitten ut mot kanterna med en skrapa, linjal eller ett plastkort, så att alla bubblor i plastfilmen försvinner. 

Ta tag i ena hörnet och dra försiktigt av plastfilmen från pappret den sitter på. Dekalen ska då följa med plastfilmen upp. Om den inte gör det så vik tillbaka och ”gnugga” lite till ovanpå plastfilmen för att få dekalen att fästa.

Sätt nu upp dekalen med hjälp av plastfilmen där du vill ha den.Var noga med att det blir rakt när du monterar dekalen. Dra sedan ordentligt med skrapan/linjalen/plastkortet över själva dekalen och plastfilmen.

Dra slutligen försiktigt av plastfilmen på samma sätt som du tog bort den ifrån pappret. Börja i ett av de nedre eller övre hörnen och dra sen diagonalt bort plastfilmen så nära monteringsytan som möjligt. Dekalen ska nu sitta kvar på monteringsytan. Om den inte gör det så vik tillbaka och ”gnugga” lite till ovanpå plastfilmen för att få dekalen att fästa.

Vid montering av vinyl på julgranskula så är det en fördel att börja i mitten av trycket och ”gnugga” fast trycket med ett finger från mitten ut mot kanterna. Om man söker på – montering av namn på julgranskula – på tex youtube så finns det flera olika videos som visar hur man gör.

Dra slutligen försiktigt av plasten. Börja i ett av de nedre hörnen och dra snett upp mot motsatt sida så nära väggen/produkten som möjligt. Släpper inte trycket ordentligt från tejpen så vik tillbaka tejpen och skrapa/gnugga ytterligare lite till över den.

© 2020 by HoppiTotta